Borászatunk első bora, a 2016-os évjáratú Hárslevelű, mely a Várhegy dűlőn termett, magas cukorfokkal szüretelt, hagyományos fahordós érleléssel készült félédes fehér bor.
A Hárslevelű a borvidék másik meghatározó szőlőfajtája. Nevét a hársfa levelére emlékeztető alakja miatt kapta.
Illat és íz jegyei: hársfavirág, hársméz, szegfűszeg és gesztenye. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, kissé fanyar utóízzel.
Az átlagosnál magasabb savtartalma miatt tökéletesen alkalmas húsételekhez és zöldségből készült fogások mellé. Kiválóan harmonizál a távol-keleti konyha édes-savanyú ízvilágához, és a magyar konyhában népszerű, zsírosabb húsokhoz, mint a marha, bárány, kacsa vagy liba. Fantasztikusak az olyan hagyományos ételekkel, mint a vadas vagy káposztás sültek, és a vadgombákkal készített fogásokkal is.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10-12 °C.
|