Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szőlőfajtáink

Sárga muskotály

Muscat Lunel

Sárga muskotály, vagy másképpen a Muscat Lunel a Tokaj- Helyalja, Mátraalja és a Balatonboglár területeken a legnépszerűbb. A tokaji térségben egyre gyakoribb a nemesítése.

A szőlőfürtökre jellemző, hogy hengeres vagy nagyobb vállas, tömött.  Éppen tömöttsége miatt hajlamos lehet a rothadékonyságra, ami egy illatos fajtánál hátrányt jelent.

Bogyói kicsik, sárgászöldök szinte rozsdás színűek. A bogyók héja vastagabb, de ízre puhák, lédúsak. A levelei közepesen tagoltak, lant alakúak.

Mivel magas cukorgyűjtő, kivételes évjáratokban aszú is szedhető róla.

Bora finom édes, muskotályos illatú, de ahhoz 17-18 mustfoknál le kell szüretelni, hogy legkedvezőbb oldalát mutassa.

Inkább korai szüretelése ajánlott, hogy megőrizze üde, fajtajelleges illatát. Kései szüretelése nagy kockázattal is járhat.

Középérésű fajta, termése is közepesnek mondható, bár egyes évjáratokban magas hozamra is képes. Téli fagyra, peronoszpórára és lisztharmatra különösen érzékeny.

Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.

TIBOR Családi Szőlőbirtoknál mi is igyekszünk kihasználni a Muscat Lunelben rejlő lehetőségeket.

2018-as évjáratú száraz sárgamuskotályunk, 2020-as évjáratú édes sárgamuskotályunk és 2021-es évjáratú száraz sárga muskotályunk a Poklos Dűlőn termett, gyümölcsös ízvilágú fehérborok.

 

 

 

Hárslevelű

A Hárslevelű szőlő minden borvidéken megtalálható, de leginkább a Tokaj- Hegyaljai, Villány- Siklósi borvidéken. Nevét a hársfa levelére emlékeztető alakja miatt kapta. Gyakran a Furminttal szokták összehasonlítani. A két faj eltérő vízigénye miatt a Furmintot a hegyoldal felső részébe, a Hárslevelűt az alsó területekre telepítik.

A tőkéje erős növekedésű, de kevesebb hajtást nevel, mint a furmint. Ennek következtében kevesebb zöldmunkája kisebb kézi erőt igényel. Fürtje nagy (akár 40cm-re is megnőhet), hengeres, laza, néhol villás elágazásban végződik. Bogyói kisebbek a furminténál, kevésbé rothadékony, ennek következtében kevesebb az aszútermése is.

A Furmint borral összehasonlítva bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Bora fajtajelleges, finom hársméz, időnként bodzavirág illatú.

A szőlő is korábban érik, mint a Furmint, savai elegánsak, kedvesek, jól cukorgyűjtő, jól aszúsodik. A fahordós érlelést meghálálja.

Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő.

A 2016-os Tibor hárslevelű félédes borunk, az első italaink egyike, amely a Várhegy dűlőn termett.

A bort magas cukorfokkal szüreteltük, és hagyományos fahordós érleléssel készítettük. Illat és íz jegyei: hársfavirág, hársméz, szegfűszeg és gesztenye. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, kissé fanyar utóízzel.

A Hárslevelűvel ültetett birtokainkon jelenleg újratelepítést végzünk, az elöregedő termés miatt. Ezért meglévő TIBOR hárslevelű fél édes boraink csak KORLÁTOZOTT SZÁMBAN elérhetőek. A legközelebbi hárslevelű szüret 3 év múlva esedékes. 

Furmint

A Furmint származása nem ismert, egyesek a Dél- Itáliai tájakról, mások a Szerémségből valónak tartják. Az viszont biztos, hogy Magyarországon már a 17. századtól megtalálható volt, főleg a Tokaj- Hegyalja, Somló, Mecsekalja, Balatonfüred- Csopaki borvidéken volt fellelhető. Jelenleg a Tokaji borvidék leguralkodóbb szőlője. A tokaji mellett a somlói furmintot tartjuk még fajtájában a legmeghatározóbbnak. Hazánkban körülbelül 3600 hektár területen termelik.


A tőkéje vitális, erős növekedésű. Fürtje középnagy, laza, hengeres. A furmint levele alig tagolt, vastag és szinte zsíros, kissé hólyagos felületű Bogyója középnagy, lédús és vastaghéjú. Fagy- és a rothadás érzékeny, de jó esetben ez aszúsodást jelenthet. A fajta bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magas alkoholtartalmú. Ez Tokaj-Hegyalján jobb évjáratokban elérheti a 14-15% alkoholt is. Gyakran a körte, a birs és a szegfűszeg illata, ízei keverednek borában.

A Somlón termett furmint illat- és íz-világa visszafogottabb, nehezebben nyílik meg, levegőztetést igényel. Csúcsát 3-4 éves korában éri el. Attól kezdve jó esetben 10-15 évig is élvezetes marad. Nagyságát valójában ízbéli tisztasága adja, eleganciája csak Rajna menti száraz rizlingekhez hasonlítható.
A Tokaj-Hegyalján termett furmint kissé lágyabb somlói társánál, de ez a lágyság viszonylagos. Savtartalma többször eléri a 10-12 gr/l értéket. Ez megfelelő cukor- vagy extrakt-tartalom mellett kizárólag testet és jó gerincet jelent, de semmiképpen nem okoz bántó savérzetet.

Az édesen iskolázott furmint késői szüreteléssel önállóan, a hárslevelűvel vagy sárga muskotállyal együtt legtöbbször édes szamorodniként, aszúként érik Hegyalján.

Fiatalon a késői szüretelésű furmintok illatvilágát sokszor a botritisz határozza meg, benne sok citrusféle, narancshéj, szerecsendió virág és az elmaradhatatlan körte, birs illatával.

Állandó és magas savtartalma miatt az aszúborokhoz alapborként döntően a fajta újborát használják.
Nemzetközi viszonylatban is alig akad példa borvidék és fajta ilyen szerencsés találkozására.

A 2019-es Tibor száraz Furmintunkat körte és birs gyümölcsös ízek jellemzik. Alacsony cukortartalmú, a Poklos dűlőn termesztett savdús nedű.

2018-as Tibor félszáraz Furmintunk a Várhegy dűlőn termett, magas cukorfokkal szüretelt, reduktív eljárással készült félszáraz bor, közel 6%-os cukortartalommal.

Rendezés: