Szőlőfajtáink
SÁRGAMUSKOTÁLY
A TIBOR Családi Szőlőbirtoknál mi is igyekszünk kihasználni a Muscat Lunelben rejlő lehetőségeket. |
HÁRSLEVELŰ
A Hárslevelű szőlő minden borvidéken megtalálható, de leginkább a Tokaj- Hegyaljai, Villány- Siklósi borvidéken. Nevét a hársfa levelére emlékeztető alakja miatt kapta. Gyakran a Furminttal szokták összehasonlítani. A két faj eltérő vízigénye miatt a Furmintot a hegyoldal felső részébe, a Hárslevelűt az alsó területekre telepítik. A 2016-os Tibor hárslevelű félédes borunk, az első italaink egyike, amely a Várhegy dűlőn termett. A Hárslevelűvel ültetett birtokainkon jelenleg újratelepítést végzünk, az elöregedő termés miatt. Ezért meglévő TIBOR hárslevelű fél édes boraink csak KORLÁTOZOTT SZÁMBAN elérhetőek. A legközelebbi hárslevelű szüret 3 év múlva esedékes.
|
FURMINT
A Furmint származása nem ismert, egyesek a Dél- Itáliai tájakról, mások a Szerémségből valónak tartják. Az viszont biztos, hogy Magyarországon már a 17. századtól megtalálható volt, főleg a Tokaj- Hegyalja, Somló, Mecsekalja, Balatonfüred- Csopaki borvidéken volt fellelhető. Jelenleg a Tokaji borvidék leguralkodóbb szőlője. A tokaji mellett a somlói furmintot tartjuk még fajtájában a legmeghatározóbbnak. Hazánkban körülbelül 3600 hektár területen termelik. Az édesen iskolázott furmint késői szüreteléssel önállóan, a hárslevelűvel vagy sárga muskotállyal együtt legtöbbször édes szamorodniként, aszúként érik Hegyalján. A 2019-es Tibor száraz Furmintunkat körte és birs gyümölcsös ízek jellemzik. Alacsony cukortartalmú, a Poklos dűlőn termesztett savdús nedű. |
![]() |
![]() |
![]() |